Φορείς

Η κοινοπραξία του έργου EUPHORIA αποτελείται από 1 εταιρεία (ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.), και 2 ερευνητικούς οργανισμούς (ΕΚΠΑ-ΒΙΟΛ, ΕΜΠ- ΕΑΔ).

 

ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

 

Η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1930 και αποτελεί μία ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση με ανθρώπινο δυναμικό 377 άτομα, το οποίο κατανέμεται σε 4 διευθύνσεις. Διαθέτει έμπειρους επιστήμονες και εξειδικευμένο εξοπλισμό που μπορούν να εγγυηθούν την διοικητική και τεχνική υποστήριξη οποιουδήποτε ερευνητικού και επενδυτικού έργου. Η δραστηριότητα της εταιρείας διευρύνεται συνεχώς με την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, με σημαία τις παιδικές τροφές. Επίσης, στην δραστηριότητά της εντάσσονται μίγματα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ροφήματα και επιδόρπια. Το 2017 η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας με παράρτημα στην Αθήνα και το Αγρίνιο, το οποίο προσφέρει υψηλή ασφάλεια και ποιότητα στα τρόφιμα μέσω των εργαστηριακών αναλύσεων στη βιομηχανία τροφίμων. Στα εργαστήρια γίνονται επίσης οργανοληπτικοί έλεγχοι στα προϊόντα. Η εταιρεία έχει ήδη συμμετάσχει σε πάνω από 40 ερευνητικά προγράμματα Εθνικού και Ευρωπαϊκού χαρακτήρα.

Ομάδα Ενζυμικής και Μικροβιακής βιοτεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Βιολογίας)

H Ομάδα Ενζυμικής και Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας ανήκει στον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Ο Τομέας Βοτανικής ιδρύθηκε το 1991 (αριθμός ΦΕΚ 991/Τόμος Β’/03.12.1991, Υπουργική Απόφαση, Β1/159α). Η Ομάδα Ενζυμικής και Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας εφαρμόζει συνδυασμούς κλασσικών μικροβιολογικών τεχνικών με σύγχρονες μοριακές προσεγγίσεις Μεταβολικής Μηχανικής και Συνθετικής Βιολογίας για α) την απομόνωση και ταυτοποίηση μικροβιακών στελεχών από περιβαλλοντικά δείγματα, β) τη μελέτη της βιοσύνθεσης και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών ενζύμων και μεταβολικών προϊόντων με βιοτεχνολογικό ενδιαφέρον από μικροοργανισμούς, γ) την ανάπτυξη ενζυμικών και μικροβιακών συστημάτων για την παραγωγή βιοκαυσίμων και ενδιάμεσων χημικών από λιγνινοκυτταρινούχο βιομάζα (βιοδιυλιστήριο 2ης γενεάς) και δ) τη μελέτη της βιοαποικοδόμησης ξενοβιωτικών ενώσεων και ρυπαντών.

 

 

Εργαστήριο Σχεδιασμού & Ανάλυσης Διεργασιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Χημικών Μηχανικών)

Στην Επιστημονική ομάδα του φορέα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) μετέχει το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών (ΕΣΑΔ). Η περιοχή ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΣΑΔ μπορεί να συνοψιστεί σε (α) πειραματική και εφαρμοσμένη μελέτη φυσικών βιομηχανικών διεργασιών, όπως νέες μέθοδοι ενθυλάκωσης, μέθοδοι ξήρανσης, μέθοδοι εκχύλισης, κ.λπ., (β) ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων που περιγράφουν τις φυσικές διεργασίες και θερμοφυσικές ιδιότητες των υλικών, (γ) κλιμάκωση διεργασιών- σχεδιασμός φυσικών βιομηχανικών διεργασιών για τον προσδιορισμό των συνθηκών λειτουργίας, διαστασιολόγηση του εξοπλισμού/ μηχανημάτων και βελτιστοποίηση, (δ) ανάπτυξη νέων, λειτουργικών προϊόντων τροφίμων, (ε) αξιοποίηση των αποβλήτων και παραπροϊόντων από την επεξεργασία τροφίμων, (στ) ανάκτηση λειτουργικών ενώσεων από διάφορες φυσικές πηγές, όπως φυτά, βότανα, μικροφύκη, κλπ., (ζ) ανάλυση του κύκλου ζωής και της περιβαλλοντικής διαχείρισης διαφόρων προϊόντων και διεργασιών για τον καθορισμό των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και (η) ανάπτυξη αναλυτικών μεθόδων χρησιμοποιώντας διάφορες αναλυτικές τεχνικές για την ανάλυση πολύπλοκων δειγμάτων.